PERSBERICHT
Brielle, oktober 2009

Historisch Museum Den Briel tijdelijk gesloten!
 
In verband met de verbouwing en herinrichting van het stadhuis aan de Markt 1 te Brielle is het Historisch Museum Den Briel gesloten van 1 november tot medio december 2009. In dezelfde periode is ook het stadhuis voor het publiek gesloten.

Het museum is in de periode van sluiting wel telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Algemene informatie:  
0181-475475  -  www.historischmuseumdenbriel.nl

Persinformatie en persfoto’s:
Marijke Holtrop, 0181-475560 of 06-22719359


PERSBERICHT

Stenen Baak geopend tijdens de herstvakantie!

Tijdens de herfstvakantie van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober is voormalige vuurtoren de Stenen Baak dagelijks geopend van 11.00 tot 16.00 uur, met uitzondering van de maandag.
Op maandag is de Stenen Baak gesloten.

Van 1 november t/m 31 maart houdt de Stenen Baak een winterslaap.

De openstelling tijdens de herfstvakantie is mogelijk dankzij de bereidwillige medewerking van vijfien vrijwillige baakwachters.

De toegang tot de toren is gratis.

Bezoekadres Stenen Baak:
Brielse Maas 1, Oostvoorne

Algemene informatie:
0181-475475 en www.historischmuseumdenbriel.nl
Persinformatie en persfoto’s:
Marijke Holtrop, 0181-475560 of 06-22719359


PERSBERICHT
Gratis toegang tijdens Open Monumentendag
Het Historisch Museum Den Briel is tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 12 september aanstaande, traditiegetrouw gratis toegankelijk. Behalve de vaste presentatie met veel interactieve onderdelen is ook de tentoonstelling Het Brielle van Martin van Waning nog te zien; voor kinderen zijn er verschillende leuke speurtochten en spellen te doen.

Openingstijden april t/m oktober
dinsdag t/m vrijdag 10-17 uur,
zaterdag 10-16 uur, zondag 12 tot 16 uur.

Openingstijden
november t/m maart
dinsdag t/m zaterdag 10-16 uur

Algemene informatie:
0181-475475 www.historischmuseumdenbriel.nl

Persinformatie en persfoto’s:
Marijke Holtrop, 0181-475560 of 06-22719359


PERSBERICHT
NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ VOOR WORKSHOP ETSEN
In het kader van de tentoonstelling Het Brielle van Martin van Waning organiseert het Historisch Museum Den Briel een workshop etsen voor volwassenen.

Informatie Workshop etsen
Wanneer:zaterdag 26 september 2009 van 10.00-16.00 uur
Locatie:Historisch Museum Den Briel, Markt 1 Brielle
Deelname: maximaal 8 personen
Workshopleider: Gonnie Harmsen Kosten:17,50,- euro pp (inclusief bezoek museum, materialen, koffie/thee en een lichte lunch)

Wat is een ets?
Etsen is een diepdruktechniek waarbij een koperen of zinken plaat wordt bedekt met een zuurbestendige etsgrond. Vervolgens wordt de voorstelling in de etsgrond getekend en wordt de plaat in een etsbad gedompeld. Daar waar de lijnen zijn getekend en de plaat bloot ligt, wordt het metaal door het zuur weggevreten. Na het ininkten van de plaat en het weer verwijderen van de inkt, behouden de lijnen de inkt vast. Een afdruk van de plaat levert een spiegelbeeldige voorstelling op: de ets. Tijdens de workshop etsen wordt het gehele proces doorlopen: het bedekken van de metalen plaat met etsgrond, het tekenen van de voorstelling in de etsgrond, het dompelen in een zuurbad, het ininkten en het afdrukken.

Snel reageren
Aan de workshop etsen kunnen maar een beperkt aantal mensen deelnemen, dus snel reageren is noodzakelijk. Reageren kan tot uiterlijk donderdag 17 september 16.00 uur.

Aanmeldingen en informatie
Marinka Visser, dinsdag t/m donderdag, tel. 0181-475473 www.historischmuseumdenbriel.nl

Overige gegevens
Bezoekadres museum: Markt 1, 3231 AH Brielle
Algemene informatie: 0181-475475; www.historischmuseumdenbriel.nl

Parkeren:
gratis in de naaste omgeving

Openbaar vervoer:
NS Rotterdam-metro Spijkenisse Centrum-bus 103-halte Brielle centrum Horecagelegenheid:in de directe nabijheid

Toegankelijkheid minder validen:
plateaulift aanwezig evenals aangepast toilet

Persinformatie en –foto’s:
Marijke Holtrop, tel 0181-475560; 06-22719359

PERSBERICHT
Sinterklaas bij Maskerade in Brielle
De  Maskerade zal dit jaar niet alleen door B&W, maar ook door de Sint Nikolaas vanaf het bordes bekeken worden. Dus een goede reden om mee te doen, of in ieder geval met  de kinderen te komen kijken.

Vanaf ca 18.00 tot 19.30 uur zal er gratis warme chocolademelk en bisschopswijn worden geschonken.

Dus u komt toch ook naar het stadhuis op de markt op vrijdag 5 december?

Voor meer informatie:

Historische Museum Den Briel, Marijke Holtrop: tel. 0181-475560
Stichting kunst en cultuur Brielle, Joke van Vijven, tel 0181-413037
  MASKERADE BULLETIN 1
Elke jaar vindt op 5 december De Maskerade in Brielle plaats, voor het oude stadhuis. De Maskerade is een stilzwijgend protest van de Brielse burgers aan het College van B&W. De bestuurders staan op het bordes en bekijken de protesten die door de verschillende groepen worden uitgebeeld.

Het protest kan over allerlei onderwerpen gaan, maar moet zonder praten en zingen uitgebeeld worden. Dus door middel van teksten op borden, attributen, kleding enz en de deelnemers dragen allemaal een masker. In voorgaande jaren waren dat b.v. hondenpoep, het (niet) maaien van de wallen, verlichting van de kassen, overlast van kauwen, verschillende sluitingstijden van winkels enz.

Vanaf dit jaar wordt de Maskerade georganiseerd door de Stichting Brielle stad van kunst en cultuur in samenwerking met het Historisch Museum Den Briel. De maskerade verandert niet, want de burgers van Brielle bepalen de inhoud van de maskerade. Maar de organisatie heeft een aantal veranderingen doorgevoerd, zodat hopelijk meer mensen gaan deelnemen en er meer toeschouwers komen.

•    De Maskerade wordt vervroegd en is nu van 18.00 tot 19.30 uur.
•    Vanaf 19.00 uur wordt gratis bisschopswijn en chocolademelk geschonken. •    Aanmelden is niet meer nodig. Iedereen kan mee doen tussen 18.00 en 19.30
•    Wel zal er een “winnaar” gekozen worden, maar daarover in de volgende bulletins meer.

Heeft u altijd al mee willen doen? Is er een onderwerp waar u zich aan ergert? Kom dan met een aantal vrienden naar het oude stadhuis op 5 december.

Noot voor de redactie:
Meer informatie: Historische Museum Den Briel, Marijke Holtrop: tel. 0181-475560

Stichting kunst en cultuur Brielle, Joke van Vijven: 0181-413037  


MASKERADE BULLETIN 2: gratis dvd

Sinds vele tientallen jaren vindt in Brielle op Sinterklaasavond het fenomeen De Maskerade plaats. Incognito, verkleed en gemaskerd geven inwoners van Brielle uiting aan hun mening over actuele gebeurtenissen. Het stilzwijgende protest wordt door burgemeester en wethouders vanaf het bordes van het oude stadhuis gadegeslagen. Het Brielse karakter, de jaarlijkse terugkeer, en uniek in Nederland, hebben De Maskerade gemaakt tot cultureel erfgoed van Brielle. Vanuit zijn doelstelling het culturele erfgoed van Brielle te bewaren, te behouden en te presenteren heeft het Historisch Museum Den Briel De Maskerade in 2005 laten vereeuwigen in een documentaire. Voor de vervaardiging van de documentaire verstrekte de gemeente Brielle een subsidie vanuit de regeling “stadsbeeldcollectie”.

Om meer mensen met De Maskerade te laten kennismaken en meer deelnemers en publiek op 5 december op de been te krijgen is deze dvd in een grote oplage geperst om gratis ter beschikking te stellen aan de inwoners van de gemeente Brielle.

De dvd is voor belangstellenden vanaf zaterdag 15 november gratis verkrijgbaar op de volgende plaatsen: Brielle stadhuis/museum, stadskantoor, bibliotheek, Brestheater, Dukdalf, VVV en de drie supermarkten. In Vierpolders De Korstanjerie en de supermarkt en in Zwartewaal De Gaffelaar en de supermarkt.

De Maskerade van Brielle wordt vanaf 2008 georganiseerd door de Stichting Brielle. Stad van Kunst en Cultuur in samenwerking met het Historisch Museum Den Briel.
Noot voor de redactie:

Meer informatie: Historische Museum Den Briel, Marijke Holtrop: tel. 0181-475560

Stichting kunst en cultuur Brielle, Sander van ’t Verlaat: tel. 06-51349039    


MASKERADE BULLETIN (3), de geschiedenis
Het fenomeen De Maskerade van Brielle vindt ook dit jaar plaats op 5 december van 18.00 tot 19.30 uur, voor het Stadhuis aan de Markt.
De oorsprong van De Maskerade van Brielle is te vinden in twee gebruiken die midden 19de eeuw op meerdere plaatsen in Nederland op de avond van 5 december voorkwamen. Ten eerste het sinterklaas lopen (ook wel klazen of slepen genoemd) waarbij de jeugd gemaskerd langs de huizen ging en veel kabaal maakte. De tweede bron is de viering op de avond van 5 december met Sinterklaas. In 1831 werd het lied Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wildgeraas gecomponeerd; het riep op om binnen het heerlijk avondje te vieren. De schoolmeester Jan Pieter Heije publiceerde in 1850 een boekje waarin hij de bisschop Sinterklaas een ‘blijde intocht’ liet maken.

In Brielle is de ontwikkeling via de kranten aardig te volgen. In 1870 was er voor het eerst een Sinterklaasintocht met één Zwarte Piet en een aantal andere verklede mensen die gek deden. Dit werd niet meteen een jaarlijkse traditie. Het duurde tot 1911 voor de goedheiligman Brielle nogmaals aandeed. In 1919 kwam de Sint voor het eerst met een boot bij het Maarland aan. Het sinterklaaslopen met maskers gebeurde in Brielle ieder jaar, behalve tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kranten deden trouw verslag van het verloop van de avond van 5 december. Soms waren er veel ongeregeldheden, zoals in 1873 toen er vecht- en steekpartijen uitbraken tussen burgers en militairen, maar meestal verliep de avond vrolijk met muziek van de militaire kapel en vele gemaskerden. De Maskerade van Brielle zoals we die nu kennen, dateert van de jaren twintig van de twintigste eeuw en werd georganiseerd door de VVV. 1927 wordt er voor het eerst melding gemaakt van prijzen in twee categorieën: mooi en aardig. De regels waren streng, wat nog is na te lezen op een oud inschrijfformulier van de VVV. Deelnemers moesten zich op een vaste tijd melden bij de organisatie en dan werd er gezamenlijk een bepaald traject afgelegd.

Vanaf dit jaar hoeft een deelnemer zich niet meer van te voren in te schrijven.
Heeft u al een onderwerp waar u uw ongenoegen over wilt laten blijken? Kom dan 5 december om 18.00 uur verkleed en gemaskerd naar het Stadhuis aan de Markt en laat uw stilzwijgende protest horen!

Meer informatie:

Historische Museum Den Briel, Marijke Holtrop: tel. 0181-475560
Stichting kunst en cultuur Brielle, Sander van ’t Verlaat: tel. 06-51349039