Brielle in NPO- serie 80 jaar oorlog
Oktober 2018

Op 5 oktober j.l. werd de tweede aflevering uitgezonden van de NPO-serie 80 jaar oorlog. In deze aflevering speelt Brielle een belangrijke rol.

Bekijk hier de hele uitzending.

Aankondiging symposium

Feiten en Vooroordelen over de Tachtigjarige Oorlog

Op maandag 29 oktober organiseert Historisch Museum Den Briel in het kader van het landelijk herdenkingsjaar 2018 het symposium Feiten en Vooroordelen over de Tachtigjarige Oorlog. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon: de opstand van de Nederlandse gewesten onder leiding van Willem van Oranje tegen hun landsheer koning Filips II van Spanje.

De rode draad van het symposium wordt gevormd door Feiten en vooroordelen over de Tachtigjarige Oorlog. Diverse historische experts leveren een bijdrage. Sprekers zijn:

-      Dr. Anton van der Lem (conservator oude drukken van de Universitaire Bibliotheken Leiden)
-      Prof. dr. Simon Groenveld (emeritus hoogleraar Rijksuniversiteit Leiden)
-      Dr. Femke Deen (historicus en auteur)
-      Dr. Gijs van der Ham (senior conservator Rijksmuseum Amsterdam)
-      Drs. Aart van der Houwen (streekarchivaris Voorne-Putten)
-      Roel Slachmuylders MA (wetenschappelijk medewerker Historisch Museum Den Briel)
-      Dr. Erik Swart (docent Open Universiteit en verbonden aan Justus Liebig Universiteit Giessen, Duitsland)
-      Dr. Joost Jonker (NEHA hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de UvA en senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam).

Kijk hier voor een uitgebreide toelichting op het programma.

De dag duurt van 9.00 tot 17.00 uur. Kosten voor deelname, inclusief ontvangst met koffie, de lunch en borrel zijn € 50,-, voor studenten geldt een speciaal tarief van € 20,-

Noteert u maandag 29 oktober alvast in uw agenda!

Aanmelden voor deelname kan via info@historischmuseumdenbriel.nl

Filmpje Voorne Putten

Ontdek Brielle en Voorne Putten, bekijk hier het filmpje.

80 oorlog

Publieksdag Brielle
Zaterdag 29 september (toegang gratis)

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon: de opstand van de Nederlandse gewesten onder leiding van Willem van Oranje tegen hun landsheer koning Filips II van Spanje.

Het begin van de Nederlandse opstand wordt in 2018 landelijk herdacht. Publieke omroep de NTR en het Rijksmuseum Amsterdam presenteren dit najaar respectievelijk een televisieserie en tentoonstelling waarin belangrijke plaatsen aan bod komen, waaronder Den Briel.

Tijdens de gratis toegankelijke publieksdag op 29 september geven de NTR en het Rijksmuseum een unieke voorproef over (de tot-standkoming van) de aflevering over Brielle (op 5 oktober).

Iedereen is welkom! Wel graag van te voren aanmelden via info@historischmuseumdenbriel.nl

Kijk hier voor het volledige programma.

Leerlingen leren musketschieten
Vrijdag 7 september

Vandaag kregen leerlingen van de Meester Eeuwoutschool onder leiding van Bas Gordijn les in musketschieten.