Schoolplaat Rijswijk in Museum Brielle
23 november 2016

Uit het Rijswijks Dagblad
We weten allemaal wel iets over de Tachtigjarige Oorlog. (1568-1648) en over dit onderwerp zou je een keer naar Brielle moeten. Ja, de stad waar op 1 april 1572 “Alva zijn bril verloor” en de watergeuzen het stadje Den Brielle innamen. In deze stad werd de slag tegen de Spanjaarden gewonnen, maar ook in Alkmaar en Leiden.

Op de Markt 1 in Brielle zit het historisch museum wat zeker de moeite waard is om te bezoeken, maar op de bovenste verdieping werd ik verrast door een wat voor mij doorging als schilderij. Lees meer...

Lezing Els Kloek, 19 oktober
Oktober 2016

In de voetsporen van Kenau en Magdalena

Oktober is de Maand van de Geschiedenis!
Op woensdagmiddag 19 oktober zal Els Kloek in Historisch Museum Den Briel een lezing geven over vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Elks Kloek neemt u mee naar twee vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog: Kenau en Magdalena. Aansluitend zal Els Kloek vertellen over haar project rondom 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.
Lees meer...


 

Concert Saskia Coolen: De Kop van Terton
in Den Briel, 8 oktober
Oktober 2016

De internationaal bekende dwarsfluitiste Saskia Coolen en clavecinist Pieter-Jan Belder geven op zaterdag 8 oktober een concert in de Sint-Catharijnekerk van Brielle. Het concert maakt deel uit van het Terton Muziekfeest dat ’s middags vanaf 13.30 uur begint.

Het feest ontleent zijn naam aan een fluit uit de Brielse museumcollectie die Saskia Coolen identificeerde als de helft van een 18de- eeuwse fluit, gemaakt door de beroemde instrumentenmaker Engelbert Terton. De Tertonkop is gerestaureerd, gecompleteerd en bespeelbaar gemaakt en is hèt instrument waarmee het muziekfeest wordt afgesloten.
Lees meer over het programma in de flyer.