BLOG RESTAURATIE

De officieren van het Oranje Vendel van Maarten van der Fuijck

door restaurator Josien van der Werf


BLOG 4. RETOUCHEREN EN RETOUCHERENDe volgende fase

Alle overschilderingen zijn verwijderd. De volgende fase in het restauratieproces is
aangebroken. Nadat ik een tussenvernis aangebracht heb op de gehele voorstelling, ben ik nu begonnen met het retoucheren van alle beschadigingen. Lees verder ...

BLOG 3. VERWIJDEREN VAN OVERSCHILDERINGEN  EN RETOUCHES
Afgelopen weken ben ik bezig geweest met het verwijderen van de overschilderingen en de retouches van de originele verflaag. Een vraag die heel vaak gesteld werd, was: hoe weet je nou dat je niet de originele verf oplost als je de overschilderingen weghaalt?

In 1660 werden de schutters geschilderd met olieverf. Simpel gezegd bestaat verf uit pigmenten en een bindmiddel. In dit geval is dat bindmiddel een drogende olie. In olieverf uit 1660 is de olie totaal uitgehard, dus die heeft een heel andere oplosbaarheid dan de overschilderingen (ook olieverf) die aangebracht zijn in de 20e eeuw.  Door verschillende oplosmiddeltesten kan het mildste oplosmiddel mengsel samengesteld worden dat de overschilderingen oplost. Lees verder ...

  BLOG 2. HET VERHAAL VAN DE SCHADES

Het eerste dat opvalt als je de raadzaal van het Oude Stadhuis in Brielle binnen komt, is het enorme schuttersstuk dat op de grond tegen de muur aan staat.
Hier wordt gewerkt. Het doek wordt gerestaureerd. Maar hoe ver is de
restauratie eigenlijk? De voorstelling is overdekt met schades. Lees verder ...


BLOG 1. HET BEGIN
18 februari 2015Op dit moment restaureer ik in de Raadzaal van het Oude Stadhuis van Brielle het schutterstuk „De Officieren van het Oranje Vendel”.
Op het eerste gezicht lijkt er niet zo veel aan de hand te zijn met het schilderij. Er zijn geen
scheuren te zien en er bladdert geen verf af. Het ziet er uit als een erg groot schilderij geschilderd door een matige schilder, 28 stijve mannen op een rijtje met rare vlekken in hun gezicht. Niets is minder waar.
Lees verder...